Afspraak maken?
Klik hier!

Anja Jansen

Anja

Ik ben in 1982 afgestudeerd als fysiotherapeut op de Academie voor Fysiotherapie “Jan van Essen`te Amsterdam.

Nadat ik waarnemingen heb gedaan in het Zeeweg ziekenhuis en het Jan van Breemeninstituut in Amsterdam ben ik bij Fysiotherapie Zeeweg gaan werken. Eerst in loondienst en vanaf 1984 als maatschapslid.

Ik heb veel ervaring opgebouwd in de jaren en vind het werk nog steeds leuk.

Enerzijds omdat ik het werken met patiènten nog steeds boeiend vind en anderzijds omdat er een geweldig team van collega´s is waardoor het werken leuk gezellig en inspirerend blijft.

Omdat ik collega´s heb van verschillende leeftijden, heeft iedereen in een andere tijd zijn/haar opleiding gehad. In elke tijd is de opleiding weer wat anders geweest door veranderende inzichten.

Doordat we regelmatig met elkaar overleggen kunnen we veel van elkaar leren.

Mijn grootste uitdaging is altijd om, samen met een patient, de beste behandeling voor die patient uit te denken en uit te voeren. Dat maakt dat voor iedereen de behandeling wat anders is. Er leiden tenslotte vele wegen naar Rome.

 

Aandoeningen die ik behandel:

Allereerst ben ik algemeen fysiotherapeut. Ik behandel alle aandoeningen op het gebied van het bewegingsapparaat, dus alle aandoeningen die te maken hebben met de spieren en gewrichten.

Ik maak net als mijn collega’s daarbij veel gebruik van de Dam methode, een methode om op een rustige manier gewrichten weer goed te laten bewegen. Aangevuld met oefeningen voor de beweeglijkheid, spierkracht en coordinatie en natuurlijk adviezen waardoor de patient leert wat hij het beste zelf kan doen. Dit betreft adviezen over welke oefeningen patienten het beste kunnen doen, maar ook over hoe je het beste je lichaam kan gebruiken in het dagelijks leven.

Naast de algemene fysiotherapie heb ik mij door opleidingen en cursussen gespecialiseerd in het behandelen van de volgende aandoeningen:

1. Aandoeningen die gepaard gaan met zwelling in ledematen of romp, bijv. lymfoedeem (als er bijv. lymfeklieren zijn verwijderd ter bestrijding van kanker) of lipoedeem, of zwellingen na een trauma of operatie.

De therapie hiervoor heet oedeemtherapie en kan bestaan uit massagetechnieken die de lymfevaten stimuleren om het vocht af te voeren. Verder is het soms nodig te zwachtelen, tapen of een elastische kous aan te meten. Ook bij deze klachten krijgt de patient adviezen over wat hij/zij zelf kan doen om de klacht te bestrijden. (zelfmanagement).

2. Klachten tijdens de zwangerschap. Dit kunnen bijv. rugklachten zijn of klachten van het bekken, zoals bekken instabiliteit. De therapie is gericht op het behouden van spierkracht en beweeglijkheid tijdens en na de zwangerschap en op het geven van adviezen over de dagelijkse bezigheden. Ook hierbij wordt de Dam therapie vaak gebruikt.

3. Bekkenbodemklachten. Klachten hebben te maken met het niet goed werken van de bekkenbodemspieren. Soms werken ze onvoldoende en soms werken ze te hard. De klachten kunnen bijv. zijn onvrijwillig urineverlies of verlies van ontlasting, klachten met plassen of met ontlasten, regelmatige terugkerende blaasontstekingen en verzakkingsklachten. De behandeling bestaat uit oefeningen voor de bekkenbodemspieren en adviezen.

4. Klachten die te maken hebben met een te hoge (spier)spanning en moeilijk kunnen ontspannen. Zoals bijv. sommige hoofdpijnklachten die niet voldoende reageren op de reguliere fysiotherapie. Bij deze klachten maak ik gebruik van ontspanningsoefeningen (bijv. progressieve relaxatieoefeningen vlgs de methode Jacobson of ademoefeningen volgens de methode Dixhoorn). Patienten leren op deze manier om zelf beter te voelen wanneer ze gespannen raken en wat ze hieraan kunnen doen.

5. Klachten die te maken hebben met een verstoord adempatroon., bijv. hyperventilatie klachten. Bij deze klachten gebruik ik ademoefeningen vlgs de methode Dixhoorn waarbij ademtechnieken worden afgewisseld en gecombineerd met andere bewegingen zodat je niet helemaal gefixeerd raakt op de ademhaling.

6. Klachten die te maken hebben met het bespelen van een muziekinstrument. Naast de reguliere behandeling, geef ik ook adviezen over houdingen tijdens het spelen, ademhaling etc.

anja@fysiotherapiezeeweg.nl